Kosova Ekonomisi

Kosova’nın yaklaşık nüfusu 2 milyondur. Nüfusun çoğunluğunu, ülkenin en büyük şehri ve başkenti olan, Priştina oluşturmaktadır. Kosova’da halkın önemli geçim kaynaklarından, tarım ve hayvancılık ön planda iken, ormancılık ve madencilikte diğer önemli gelir kaynakları arasındadır. Buğday ve mısır önemli tarım ürünlerindendir. Zengin maden yataklarına sahip Kosova da; kurşun, çinko, bakır, demir, kömür, gümüş ve altın gibi zengin maden yataklarının Kosova ekonomisine katkısı büyüktür. En önemli maden ocaklarının başında Trepça ve Ayvalık gelmektedir.

Kosova ekonomisinde Ticaret ve hizmet sektörü ağırlıkta iken, sanayi sektörü arka planda kalmıştır. Ayrıca milli gelirde %60 ve %20lik orana sahip hizmet ve ticaret sektörü halkın önemli geçim kaynakları arasındadır. Basit bir vergileme sistemine sahip, Kosova da vergi politikaları aktif pozisyondadır. Kosova ekonomisi Kişi Başı Milli gelir sırasında 134. ülkedir.

Kosova’da Yaşam Rahatlığı

Kosova’nın resmi para birimi Euro iken ülkenin kuzey kesiminde Sırp Dinar’ı önemini korumaktadır. Euro’nun kullanılmasının önemli nedenlerinden birisi de enflasyonun yükselmesini engellemektir. Kosova ekonomisi son yıllarda önemli gelişmeler göstermektedir.

Kosova ekonomisine, yurtiçi talep ve yabancı yatırım tarafından katkı sağlanmaktadır. En fazla yatırım Almanya, Slovenya, İtalya ve İsviçre’den sağlanmaktadır. Dünyanın en küçük pazarı niteliğinde ki Kosova da, birçok ürün ithal edilmektedir. Kosova, Türkiye’den başta tekstil ve gıda ürünleri ithal ederken, Türkiye ise Kosova’dan kauçuk ve kauçuktan eşya ithal ederek ekonomiye canlılık katmaktadır. Genel olarak hayatın pahalı olmadığı yaşanılası bir ülke Kosova.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!